Mandy – Mamma & änglamamma

Historien om Elliot del 6

Ibland tror jag att jag ska bli tokig av saknad av dig. Jag längtar efter dig så mycket att min kropp värker. Det är egentligen konstigt hur någon som aldrig har funnits här i vårt hem kan lämna ett sådant tomrum. Fast det där är ju inte sant. Du har ju funnits här i nio månader. Du har bott här i huset, fast i min mage. Det är inte så konstigt att tomrummet efter dig är enormt. Jag har delat allt med dig i nio månader. Du har varit med mig överallt och du vet till och med hur mitt hjärta låter från insidan. Det är något som bara du och din bror vet och det är rätt häftigt. En dag här hemma så trodde jag att jag höll på att bli knäpp. Jag satt med din bror inne på hans rum och byggde lego. Plöstligt kom jag och tänka på att jag måste gå och kolla om du vaknat. Jag gick till vår säng för att kolla till dig. Du var inte där. Det här har jag inte ens berättat för din pappa ifall han skulle tro att jag hade blivit galen. Ibland kan jag tycka mig höra bebisskrik. Och det som är värst av allt. Mina armar skriker efter att få vagga och bära på dig. Jag frågade min kurator om det här och hon sa att det är helt normalt. Jag har förberett mig i nio månader på att ta hand om dig. När man sedan går igenom en förlossning så ställer kroppen i sig på att få ta hand om sitt barn, så det är inte konstigt att min kropp söker dig och skriker efter att få sköta om dig. Det är så orättvist.

Min kropp är full med ångest. En ångest jobbigare än jobbigast. Jag kan inte göra något utan att få ångest. Tänker jag på dig får jag ångest, tänker jag inte på dig får jag ångest, går jag till din grav får jag ångest, går jag inte dit så är det samma sak. Jag vill så gärna gå ut och göra saker för att försöka komma vidare och tänka på annat, men gör jag det så får jag ångest. Går jag inte ut utan istället sitter hemma så får jag ångest. Åker jag och handlar får jag ångest. Äter jag mat får jag ångest. Varför ska jag njuta och äta när du inte är här? Varför skrattar jag när du inte är här? Varför gråter jag när jag egentligen bara känner glädje över allt som du var? Allt och då menar jag ALLT som jag gör ger mig ångest. Den är inte lätt att leva med och det kommer bli en lång väg att gå för att springa ifrån den. Hur jag än beter mig så kommer du aldrig att komma tillbaka. Hur ska då ångesten försvinna? Den finns ju för att jag saknar dig så fruktansvärt. Någon gång i framtiden kanske jag tillåter mig själv att njuta av livet igen, men då vill jag återigen att du ska förstå varför. Jag lever för dig, och inte för att glömma dig. Bara för att jag skrattar och har kul en dag, så innebär det inte att jag är glad. Jo, jag kanske är glad. Men jag är alltid ledsen över att du inte finns. Jag försöker bara göra det bästa av det jag har. Jag ska förhoppningsvis leva många lyckliga år till på denna planet, så jag vill inte spendera de genom att vara olycklig. Jag ska se till att mitt liv blir lyckligt och bra. Det kommer det att bli, det kommer bara att vara fyllt med ett tomrum. Olyckan och sorgen kommer att sluta upp som ett tomrum. Någon dag ska jag sluta gråta när jag tänker på dig. Jag vill inte gråta när jag tänker på perfekta lilla dig. Någon dag ska jag le och skratta när jag ser ditt ansikte framför mig och påminna mig och den så många gånger skrivna lyckan som jag kände när jag fick dig.

Visst är det rätt häftigt hur stark en människokropp är och hur mycket man faktiskt orkar bära. Man tror att man inte ska orka stå upp efter en sådana här sak. Visst är det svårt. Benen väger bly och det känns konstant som att man svävar på onda moln och lever i en bubbla som aldrig kommer att spricka. Men som sagt, man klarar det.  Folk säger till oss att dem inte förstå hur man orkar en sådana här sak. Hur gör ni? Säger dem. Ja, vi har inget val. Vi kan inte lägga oss ner och dö. Vi måste kämpa vidare för det liv vi faktiskt har och vår andra son som förtjänar det bästa. Det är ett svårt mål, att överleva denna förlust men det ska gå, det måste gå. Jag bearbetar allt det här genom att skriva, framförallt på min blogg. Jag pratar så gärna om dig också. Min största mardröm är just nu att folk ska sluta prata om dig, inte nämna dig eller ja, bara sluta prata om dig. Jag har ett sådant behov av att få prata om dig. Jag skulle mer än gärna sitta dag efter dag och prata med våra nära och kära om dig. Även med okända. Folk får inte vara blyga och rädda för att nämna dig. Det gör mig bara mer ledsen än om dem inte nämner dig. Jag får ibland känslan av att folk tycker att det ska lägga sig, eller dem tar förgivet att det någon gång kommer bli lättare. Tänk om det inte blir det för mig? Jag har så många datum så förknippas med dig och jag vet att jag aldrig komma glömma dessa, så år efter år ska varje litet datum riva upp allt på nytt. Varje år kommer det komma en julafton med massa lyckliga barn som öppnar klappar, du kommer aldrig få göra det och jag kommer gråta över det. Varje år kommer du fylla år och bli ett år äldre. Jag kommer alltid att köpa en tårta och fira din födelsedag utan dig. Varje år så kommer den 22 maj att komma, dagen då vi fick veta att du bodde i min mage. 2 veckor innan det så kommer den 10 maj komma, dagen då vi vet med säkerhet att du blev till. Varje år så kommer den 28 augusti att komma, dagen då vi var på ultraljud och fick höra hur frisk och perfekt du var. Varje år så kommer den 13 december komma, dagen då vi fick veta att du skulle dö. Varje år kommer även din födelsedag innebär att det gått ytterligare ett år sedan du dog. Och så kan jag fortsätta i evigheter. Jag kommer föralltid att förknippa det mesta med dig och därför ha fruktansvärt svårt att komma vidare. Jag är så känslosam redan som det var innan. Det lär knappast blir något som jag blir mindre efter det här. Så snälla alla som läser det här. Var inte rädda för att göra mig ledsen om ni nämner Elliot. Jag blir garanterat ledsen när vi pratar om honom, men på ett glatt sätt. Då får jag prata om honom och det är just nu det bästa jag vet.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Hej… Vi känner inte varandra men bor i samma stad. Fick höra om vad du & din familj gått igenom och hittade hit till bloggen i slutet av december. Jag fick själv en son i slutet av november 2012 och när inlägget om att lilla Elliot fötts satt jag med min son i famnen och grät. Det känns så orättvist att ni inte fick behålla er fina son och jag tänker ofta på dig. Ofattbart att det som inte får hända och det man inte önskar någon ändå händer…

    Nu har jag läst ”Historien om Elliot” och än en gång rinner tårarna, kan inte tänka mig vilken smärta du måste känna varje dag även om du beskriver den så ”bra” att jag ryser när jag läser det. Jag hoppas verkligen att du en dag kommer kunna må bättre än vad du gör nu och att du satsar på skrivandet, du är jätteduktig på det och ger i alla fall mig många känslor och tankar när du skriver. Många kramar

  2. Mayah

    Kände bara att jag måste få säga att jag är så hemskt ledsen för allt som ni gått igenom. Jag beklagar verkligen sorgen . Styrke kramar

  3. Linda

    Nyss hitåt till din fina blogg min fina vän V tipsade om den. Jag vet vad du skriver om och denna ångest som ibland känns som den bosatt sig i kroppen. Att förlora ett barn är något som inte får hända det mest ofattbara som finns men presic som du har jag en liten ängel uppe bland molnen. Vår Agnes lämnade oss den 15 oktober efter en nästan 9 månaders kamp mellan det goda och onda. Jag har många tuffa och svåra minnen men för att orka lever jag på de fina och mysiga minnerna. Som du skriver undrar mån hur mån orkar men det går och som en av mina bästa vänner säger, det är bara att hänga på, att hänga på den tuffa resan att leva och överleva utan sitt barn. Du har river han ger dig massor ta vara på de mysiga stunderna jag har nu först kunnat börja mitt i sorgen känna mer glädje åt Agnes tvillingbror Erik och storebror Wilmer. Glöm aldrig att Elliot är med dig varenda eviga stund han bor för alltid i ditt hjärta. Många kramar

  4. Sara

    Hej
    Jag har just funnit din blogg och läst om allt som hänt er. Jag vill bara skicka de varmaste tankar till er lilla familj och önska er all styrka och välgång i framtiden.
    Du skriver så otroligt vacker och öppet om det som drabbat er. Jag tror och hoppas att lille Elliot hör dig från sin himmel.

  5. Maria

    Tycker att det är så fint att du skriver om det otroligt sorgliga som har hänt er. Det värker i hjärtat att som mamma läsa om det som ni går igenom, då det inte finns någon värre tanke än att förlora sitt barn, men det är så fint att du väljer att dela det med oss. Hoppas att jag skulle kunna vara lika stark som dig i en sådan situation. Ta hand om er!

stats