Mandy – Mamma & änglamamma

Historien om Elliot del 3

Efter beskedet om magbråcket så hade vi fått google förbud från läkaren. Han varnade oss för att läsa på nätet då det finns så många skräckhistorier. Vi kunde såklart inte låta bli utan läste en hel del. Informationen som även läkaren gett oss. Nämligen att ett magbråck ofta hänger ihop med ett kromosonfel döck upp överallt. För mig betyder ett krosonfel down syndrom. Det är nog även det jag har varit mest orolig för under mina graviditeter. Att barnet ska behöva lida av det värsta tänkbara, nämligen down syndrom. Såhär i efterhand hade vi nog kunnat offra våra högra armar för att Elliot ”bara” skulle lida av det.

Hela grejen med Akademiska sjukhuset skrämde mig. Det stora, speciallist sjukhuset kändes så läskigt. Visst förstod vi att det var något riktigt allvarligt då vi blivit skickad hela vägen dit och givetvis var läkarna sena och vi fick vänta en extra lång stund i väntrummet.

När hon väl kommer för att hämta oss för en ultraljudundersökning så är jag så trött. All nervositet jag upplevt under alla dessa månader är svår att beskriva. Den ena dagen efter den andra byggdes all oro och nervositet upp och aldrig släppte den. Det är kanske inte så konstigt. Från den där dagen så fick vi aldrig igen ett bra besked om dig. Bara det motsatta.

I Uppsala så upptäcker dem även ett hjärtfel på ditt lilla hjärta. Vi får träffa en hjärtspecialist som undersöker det lilla hjärtat i över en timme. Jag ligger på sjukhussängen så länge att jag till slut är nära att svimma. Du trycker på varje organ i mammas kropp så att ligga på rygg är nästan omöjligt. Egentligen så tror jag inte att det var just det som påverkade mig i denna sekund. Utan det var helt enkelt min kropp som började ge upp. Jag klarade inte av att höra alla dina fel. Vi får det berättat för oss att det är ett relativt milt hjärtfel och om ingenting mer visar sig så kommer det att kunna åtgärdas med en lätt operation. Om nu en hjärtoperation kan vara lätt. Dessutom skulle du bara vara 4-6 månader när den skulle göras. Jag orkar inte tänka på att dom ska skära i dig när du är så liten. Jag funderar redan där, i det rummet hur jag ska klara av att se dig sövas och genomgå en sådan sak. Jag är en sådan otrolig känslomänniska. Jag bryter ihop för minsta lilla och jag undrade hur jag skulle finna kraft för att gå igenom allt det här med dig och få dig att bli trygg i allt Du skulle behöva uppleva. Återigen. Vi hade kunnat göra allt för att få stå vid din sida när du sövdes ner för att operera ditt lilla hjärta. Till och med en hjärtoperation hade känts som en vinstlott. Då var det ju ”bara” det.

Under dagen i Uppsala så har även ett fostervattenprov tagits. Läkarna är ganska övertygade om att Du lider av ett kromosonfel. Det kan handla om down syndrom, det kan handla om trisomi 13 eller det allra värsta, trisomi 18. Då är dina chanser för ett liv inte stora, dom finns knappt.  Vi blir lovade ett svar så snabbt som möjligt så vi åker hem och håller tummarna för att det ”bara” ska vara down syndrom. Det där ”bara” alltså. Det höll ju hoppet uppe hos oss, även om ”bara” i denna historia ändå hade varit rätt grymt.

Dagen efter så firar vi min födelsedag med lite kalas. Vi försöker att leva på så normalt som möjligt trots allt. Normalt har dock fått en annan betydelse. Ingenting kommer någonsin att bli normalt igen. Det kommer att bli helt okej, men annorlunda och aldrig som det tidigare var.

Vi visar ritningar på ditt hjärtfel för alla nära.  Vi talar om hur läget är och pratar fortfarande som om att hjärtfelet skulle vara ”bara” ett litet problem.  Jag sitter mitt i allt firande och ser dina sparkar på min mage.  Jag tänker bara på Dig. Jag undrar hur du kan ligga där inne och sparka, pressa och växa men kanske vara dömd för att dö. Snälla mitt barn. Säg att vi får bra besked vid provsvaren. Jag klarar inte av att förlora dig. Jag kan ju inte förlora dig innan jag ens fått dig. Eller hur?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Gråter när jag läser dina Elliot historier!! <3 Så fint!
    Känner igen känslan, vi hoppades också på att det skulle vara något annat, något "bättre". Som vi några veckor tidigare skulle tyckt varit så otroligt jobbigt, men nu med facit i hand, hade varit så mycket bättre, eftersom vår Emil hade fått en chans att överleva, men med olika operationer och insatser.
    Världen är tyvärr så orättvis, att våra små barn inte får en chans till livet! Att deras ända väg i livet är att bli änglar, det är deras historia, så orättvist! Inte alls som vi hoppats, vi hade hoppats att Emils historia hade blivit lång. <3
    Många styrkekramar från Malin, änglamamma till Emil med trisomi 18!

  2. frida

    Du skriver på ett otroligt fint sätt,.. blir alldeles rörd och tycker det är starkt av dej att dela med dej av eran sorgliga historia. Man vet inte va man ska säga..men otroligt rörd blir man.
    Kramar!

  3. Elin

    Du skriver historien om Elliot så fint! Förstår att det är tungt att skriva men förhoppningsvis kan det hjälpa dig att få skriva ner och gå tillbaka och läsa när du vill och känner.

  4. elli

    Super duktig du är på att skriva! Men som sagt så svårt att veta vad man ska säga.. iaf jätte ”intressant” att läsa historien men så sorligt. Kram och trevlig helg

  5. Sara

    Som jag skrev efter del 1 så beskriver du känslorna så bra. Det skulle kunna vara vilken mamma som helst som tänker om sitt ofödda barn. Det känns i hjärtat att läsa om din förlust 🙁 Det är svårt att veta vad man ska säga. Ta hand om er!

  6. Maja

    Historian som du berättar är så sorglig och gripande, men nu lämnar jag bloggen 🙁 Slutade läsa efter första stycket, fan va besviken jag blir när du skriver så där om Downs syndrom…

  7. Olivia

    Amanda, du skriver så himla vackert om er fina son. Är tacksam över att du väljer att vara så öppen. Könns som att kunskapen om trisomi 18 borde bli större i Sverige, för som du säger det kan hända vem som helst. Inte bara ”alla andra”. Tack för ditt skrivande och hade jag kunnat hjälpa er på något vis hade jag gjort det… Kärlek.

stats